Inleiding

Ikzelf koop zeer veel via AliExpress en krijg dus ook heel vaak de vraag: Is dat wel veilig? In het kort: Ja, AliExpress is veilig! Waarom ik daar zo zeker van ben klaar ik even uit met dit artikel.

Voor diegene die www.AliExpress.com niet kennen, dit is een online winkel waar artikels tegen een zeer lage prijs worden aangeboden. De artikels worden verzonden vanuit China, vaak rechtstreeks uit de fabriek.

Hoe werkt dat nu eigenlijk?

Hoe zit AliExpress nu eigenlijk in elkaar? AliExpress is eigenlijk een verzamelwebsite van verschillende Chinese verkopers. Vaak bestel je de goederen rechtstreeks van de fabrikant (vandaar dus ook de lage prijzen).
AliExpress zelf verkoopt eigenlijk niets, zij beheren de verschillende verkopers en zorgen ervoor dat alles correct verloopt.

De fabrikanten krijgen jouw geld dus ook niet rechtstreeks in handen, maar krijgen dit pas uitbetaald van zodra een bestelling correct is afgehandeld. Jouw geld gaat eerst naar AliExpress als een soort van borg. Pas als jij als klant aangeeft dat de bestelling compleet en onbeschadigd bij jou is aangekomen betaald AliExpress de fabrikant/verkoper van het artikel uit. Dit lijkt misschien wel raar, maar zo sta je garant dat een verkoper altijd zijn uiterste best zal doen om de klant tevreden te stellen! Maar wat als het dan toch eens fout gaat? Lees gerust verder en dan gaan we hier even dieper op in.

Wat als het toch fout gaat?

AliExpress heeft een ingebouwd beschermingssysteem in het voordeel van de koper. Indien je na het plaatsen van de bestelling een probleem hebt, kan je op AliExpress een “dispute” indienen, of vrij vertaald: een geschil. In dit geval laat je de verkoper weten dat er een probleem is met je bestelling. Nu krijgt de verkoper eerst de kans om het probleem op te lossen. En geloof me, in 99% van de gevallen heb je binnen de dag reeds een overeenkomst met de verkoper zelf! Als AliExpress zelf moet tussen komen is dit vaak in het nadeel van de verkoper!

Dat is exact wat er gebeurd als er geen akkoord kan gevonden worden tussen koper en verkoper. Als de verkoper niet akkoord gaat met jouw voorstel (terugbetaling van de goederen of het opsturen van nieuwe goederen), zal na enkele dagen het systeem automatisch iemand van AliExpress naar de zaak laten kijken. Deze beslist dan als overkoepelende “beheerder” over de zaak. Van zodra deze beslissing valt is hier niets meer tegen in te brengen, niet door de koper en niet door de verkoper. Naar mijn ervaring is dit nog maar in een handvol gevallen gebeurd dat de “dispute” naar deze tweede stap ging en als dit gebeurde was ik als koper ALTIJD in mijn recht.

Geduld is een schone zaak

Ik hoor je alvast denken “er moet toch een nadeel zitten aan heel dit verhaal”. En dat klopt helemaal, China is natuurlijk niet bij de deur en pakketjes kunnen wel redelijk lang onderweg zijn. Bij goedkope en kleine bestellingen worden deze vaak verstuurd met een ontraceerbare zending. Je betaald dan ook in 99% van de gevallen geen verzendkost. Reken in dat geval op een 2 tot 4 weken levertermijn.

Naar mijn ervaring komen pakketjes het vaakst aan na 2 a 3 weken, 4 weken is eerder uitzonderlijk. In nog uitzonderlijkere gevallen kan het langer duren.

Bij duurdere aankopen wordt er ook vaak gebruik gemaakt van koeriers zoals DHL, in die gevallen mag je de bestelling al binnen de week verwachten! Dit staat altijd duidelijk aangegeven op de productpagina van het product in kwestie.

Wat met douanekosten?

Verkopers zullen de waarde van de pakketjes steeds aanduiden als onder de 20 euro. Ook als je bestelling veel meer kost! Bij de douane gaan ze gericht op zoek naar pakketjes met een waarde boven de 20 euro, daar moeten namelijk invoerkosten op betaald worden. Ikzelf heb al vaker bestellingen geplaatst van 100 euro of meer en heb nog nooit invoerrechten moeten betalen op mijn pakketjes. In een ander artikel schreef ik een review over een LEPIN set van €200, deze is ook aangekomen zonder dat deze werd tegengehouden bij de douane.

In sommige gevallen (vaak zeer dure aankoopprijzen) wordt er beschreven dat de invoerkosten voor de koper zijn. Dit wil zeggen dat de verkoper zeer waarschijnlijk de waarde niet zal vervalsen van het pakket, waardoor de kans zeer reëel is dat je invoerrechten zal betalen. Dit is in uitzonderlijke gevallen en dit staat altijd heel duidelijk aangegeven! Ben je niet zeker? Contacteer de verkoper even en ze zullen je snel een antwoord geven.

Betaalwijze

AliExpress heeft tal van betaalwijzes die mogelijk zijn. Om er een paar op te noemen: Visa, MasterCard, Maestro, American Express, Bancontact, iDeal, …

Wat meteen opvalt aan bovenstaand lijstje is dat PayPal duidelijk ontbreekt. Dit is niet meteen reden tot paniek zoals we reeds hebben aangehaald in het vorige hoofdstuk. De aankoopbescherming wordt namelijk reeds zeer goed behandeld door AliExpress zelf. Er is dus geen nood tot een “2de laag” aankoopbescherming.

Weet ook dat PayPal voor handelaars (en niet alleen in China), eigenlijk niet zo graag gebruikt wordt door de hoge commissie die PayPal afhoudt van elke transactie. Iets waar je als koper geen last van hebt maar de verkoper ziet dit natuurlijk liever niet gebeuren! Gezien AliExpress aan zeer kleine marges verkoopt is het snel duidelijk waarom PayPal niet meteen te vinden is tussen de mogelijke betaalwijzes! Tegenwoordig kan je hier en daar wel enkele verkopers vinden die PayPal toelaten maar deze zijn redelijk schaars. Ook zonder PayPal is AliExpress veilig om aankopen te doen.

Conclusie: Is AliExpress veilig?

Sinds 2014 ben ik klant bij AliExpress en heb hier reeds meer dan 1000 bestellingen geplaatst. Ik kan gerust stellen dat ik een “ervaren” koper ben op deze website. In 2018 heb ik voor in totaal meer dan 3000 euro aan artikels besteld op deze webshop. Groot deel daarvan is voor zakelijke doeleinden maar ook is een heel groot deel voor persoonlijk gebruik.

Je kan met een gerust hart bestellen via AliExpress, het is veilig en je kan er heel wat geld mee uitsparen. Je zal alleen af en toe wel wat geduld moeten uitoefenen. Voor mij persoonlijk zal ik altijd eerst eens kijken of ik het nodige artikel niet kan vinden op AliExpress, is dat zo en ik heb het niet dringend nodig? Dan is dat een “no-brainer”! Probeer het zelf en je zal zien dat verkopers steeds hun belofte nakomen! In dit artikel (klik hier), geef ik enkele voorbeelden van wat je zoals kan vinden op AliExpress.

Is AliExpress veilig? Jazeker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *