Geschiedenis LEGO Millennium Falcon

Voor we beginnen over de 05132 LEPIN Millennium Falcon (Hier gekocht: AliExpress) bekijken we eerst even kort de geschiedenis van de LEGO kits. De Millennium Falcon is een icoon voor elke Star Wars fanaat, dat kunnen we gerust stellen. Ook bij LEGO is dit niet anders. Reeds in 2000 kwam LEGO op de markt met een model van 663 onderdelen, het schip vertoonde wel wat gebreken. In 2004 kwam er een verbeterde versie op de markt met meer detail en overal een betere bouw-ervaring.

Echter leefde er in de hele community een drang naar meer. In 2007 werd deze vraag dan eindelijk ingelost door het op de markt brengen van de Ultimate Millennium Falcon Collectors edition (nr 10179). Ook wel de UCS editie genoemd (Ultimate Collectors Series). Deze set was op dat moment de grootste LEGO set op de markt met in totaal 5197 onderdelen (met een lengte van 65 centimeter). Het interieur van het schip stelde echter niet veel voor, buiten het uitbouwen van de controleruimte werd er niet veel detail toegevoegd. Met een prijskaartje van ongeveer €450 was dit het duurste LEGO model op de markt op dat moment. Deze set is momenteel niet meer nieuw te koop, hierdoor schieten de prijzen de hoogte in op de tweedehands markt. Er zijn LEGO sets verkocht (nieuw en ongeopend) voor wel €4700!

millenium falcon 2007
De originele “Ultimate Millennium Falcon” uitgebracht in 2007

Tot 2017 heeft LEGO deze set niet meer overtroffen. Tot groot genoegen van de fans kwam LEGO op de proppen met een verbeterde versie van de Ultimate Millennium Falcon. Met een nieuw prijskaartje van om en bij de €800 werd dit bouwpakket met gemak gekroond als duurste en grootste LEGO set aller tijden (met maar liefst 7541 onderdelen!). Door zijn hoge kostprijs zijn er spijtig genoeg niet veel fans die deze kit in huis kunnen/willen halen. Dat is zonde want het is wel een icoon om te hebben gebouwd! Bol.com biedt de set echter wel scherp geprijsd aan.

LEPIN Millennium Falcon 05132 replica

Je hebt niet het budget om de Ultimate Millennium Falcon in huis te halen? Dat is natuurlijk zeer begrijpelijk, niet iedereen heeft zomaar 800 euro over voor een LEGO kit. LEPIN to the rescue? Voor diegene die LEPIN niet kennen: LEPIN is een chinees bedrijf dat replicas maakt van bestaande LEGO kits. LEGO’s patent is immers al jaren vervallen wat het mogelijk maakt voor andere bedrijven om het concept van LEGO te kopiëren. De ethische kwestie is natuurlijk nog een heel ander verhaal. Ik wil dan ook duidelijk stellen dat ik het schaamteloos kopiëren van ideeën zeker niet aanmoedig, maar LEPIN stelt “de gewone” mens wel in staat om ook eens te proeven van een icoon zoals de Ultimate Millennium Falcon. Deze replica kan je vinden voor ongeveer €200, met andere woorden: een besparing van maar liefst €600! Te mooi om waar te zijn?

In dit bouwverslag gaan we in detail kijken naar de bouwkwaliteit van deze set. Stap voor stap gaan we door het bouwproces met een uitgebreid fotoverslag!

Bouwverslag Lepin Millennium Falcon

We delen dit bouwverslag op in 17 delen, dit is namelijk ook het aantal delen waaruit de kit bestaat. Hieronder kan je handige links vinden naar elk deel van het verslag, alsook de totale bouwtijd voor elk onderdeel.

Deel 1: Sorteren en bouwen van het basisframe
Totale tijd: 3uur en 5minuten
Deel 2: Steunpilaren
Totale tijd: 0uur en 51minuten
Deel 3: Controlekamer en romp
Totale tijd: 2uur en 33minuten
Deel 4: Controlekamer 2 en zijpanelen
Totale tijd: 1uur en 40minuten
Deel 5: Achterkant van het schip
Totale tijd: 1uur en 59minuten
Deel 6: Voorkant van het schip
Totale tijd: 1uur en 40minuten
Deel 7: Bodemplaten voorkant
Totale tijd: 1uur en 0minuten
Deel 8: Bodemplaten rest van het schip
Totale tijd: 1uur en 19minuten
Deel 9: Topplaten voorkant
Totale tijd: 1uur en 38minuten
Deel 10: Middensectie onderkant
Totale tijd: 1uur en 30 minuten
Deel 11: Middensectie bovenkant
Totale tijd: 0uur en 53 minuten
Deel 12: Topplaten achterkant
Totale tijd: 1uur en 35 minuten
Deel 13: Topplaten achterkant (zijkant)
Totale tijd: 1uur en 17 minuten
Deel 14: Voorkant topplaat midden
Totale tijd: 0uur en 55 minuten
Deel 15: Voorkant topplaat zijkant
Totale tijd: 1uur en 00 minuten
Deel 16: Cabine met gang
Totale tijd: 1uur en 44 minuten
Deel 17: Turret midden en afwerking
Totale tijd: 1uur en 35 minuten

Totale bouwtijd: 28uur 3minuten!

Deel 1: Sorteren en bouwen van het basisframe

De LEPIN Millennium Falcon komt normaalgesproken zonder “retailbox” (vrij vertaald: verkoopsdoos). Alle zakje zitten dus samengepropt in een gewone kartonnen doos. Alle zakjes zijn genummerd en dus gemakkelijk te sorteren volgens “hoofdstuk”. Heel het sorteerproces heeft reeds meer dan een uur geduurd! Dat belooft eens we dit monster in elkaar beginnen zetten.

De handleiding is enorm en is super gedetailleerd. Deze is volledig over genomen van de originele, wat dus wilt zeggen dat je niets te kort zal komen met deze handleiding. Wat meteen opvalt is dat het “LEPIN” logo verstopt is met een witte sticker. Dit wordt gedaan om zo weinig mogelijk kans te hebben op problemen bij de douane. Alsook wordt er op de cover “Star Plan” weergegeven in de plaats van “Star Wars”. Verder is de handleiding identiek. In de handleiding zit ook een stickervel geplakt, deze lijkt op het eerste zicht van hoge kwaliteit.

Bouwen maar! Alle zakjes met nummer 1 worden open gemaakt en verspreid op tafel. Deze stap legt zich neer op het bouwen van het basisframe. Eens afgebouwd begin je meteen in te zien wat voor een monster we aan het bouwen zijn! Tot zo ver is er op de kwaliteit van de bouwstenen helemaal niets aan te merken, je zou haast vergeten dat dit geen echte LEGO is!

Wat meteen opvalt bij het opbouwen van het basisframe is hoe stevig het aanvoelt. Het frame is opgebouwd uit verschillende lagen die op hun beurt nog eens aan elkaar vast worden geklikt met zwarte pinnen. Het frame wordt stuk voor stuk opgebouwd en dan in elkaar geschoven en vergrendeld met 2 lagen grijze pennen. Eens deze volledig in elkaar staat krijg je een enorm stijf en stevig basisframe. Dit zal ook geen overbodig luxe zijn gezien dit frame in staat zal moeten zijn om het enorme gewicht van het afgewerkte product te dragen!

Misschien nog 1 handige tip: De LEPIN sets leveren geen “brick seperator” mee. Dit is een handig tooltje om steentjes uit elkaar te halen. Zo eentje kan je apart bestellen op AliExpress (Klik).

Totale bouwtijd Deel 1: 3u05min (inclusief sorteren van de zakjes)

Deel 2: Steunpilaren

In deel 2 zijn alle onderdelen te vinden voor het bouwen van de steunpilaren (of de voetjes). Het geheel steunt op 6 identieke pilaren, dus in dit deel zit wel wat repetitief werk. In een volgend deel wordt er nog een 7de pilaar gebouwd.

Van zodra alle voetjes klaar zijn kunnen ze op het basisframe gemonteerd worden.

Totale bouwtijd Deel 2: 0u51min

Deel 3: Controlekamer en romp

Deel 3 bevat duidelijk meer zakjes dan deel 1 en deel 2, er worden in dit deel dan ook meer details gebouwd. In dit deel bouwen we de romp met extra steunpilaar, de controlekamer, een soort van “gun room” en wat kleinere details op de bovenkant van het schip.

Deel 3 bevat ook de eerste figuurtjes van de set waaronder C-3PO en Chewbacca. Wat opvalt, in tegenstelling tot LEGO sets worden de figuurtjes bij LEPIN volledig gedemonteerd geleverd (in LEGO sets zitten de armen en handjes reeds voor gemonteerd verpakt).

De romp van het schip wordt in dit deel verder uitgebouwd, alsook de machinekamer. Let op de hoeveelheid details die aanwezig zijn! In de controlekamer worden ook de eerste stickers gebruikt.

Verder wordt er in dit deel ook een soort van “machinegeweer-kamer” gebouwd. Aan de onderkant zit er een luik dat wanneer deze wordt opengeschoven een machinegeweer naar beneden schuift. Zeer leuke gevonden dit! De bovenkant van het frame wordt nu ook voorzien van enkele extra details. Chewbacca heeft zelfs een functionerend wapen dat kleine stukjes LEGO schiet!

Totale bouwtijd Deel 3: 2u33min

Deel 4: Controlekamer 2 en zijpanelen

In deel 4 wordt een 2de controlekamer gebouwd alsook een “lege” kamer. Waarschijnlijk wordt deze later in de bouw nog verder uitgewerkt. Naast deze controlekamer worden er ook zijpanelen gebouwd voor de achterkant van het schip.

Op bovenstaande foto zijn blauwe buisjes en allerhande andere langwerpige onderdelen te zien. Deze staken in een zakje met nummer 4 maar worden niet allemaal in dit hoofdstuk gebruikt.

PROTIP: Als je van plan ben om het model op een staander te plaatsen, is dit de ideale moment om dit reeds te doen! Ikzelf heb deze pas helemaal op het einde geplaatst maar dan is het model reeds heel zwaar en lomp wat dit zeer moeilijk maakt!

Ook zitten er in dit deel weer enkele nieuwe figuurtjes.

Totale bouwtijd Deel 4: 1u40min

Deel 5: Achterkant van het schip

In hoofdstuk 5 wordt de achterkant verder opgebouwd. De blauwe buisjes uit deel 4 komen nu ook van pas. Deze diende wel nog op maat worden gesneden. Alle buisjes waren ongeveer een centimeter te lang maar kunnen gemakkelijk met een cutter worden ingekort.

lepin millennium falcon deel 5

Verder was er ook een kleine aanpassing nodig aan de kleine geweertjes die aan de achterkant worden gemonteerd (zie foto lager). Deze bestaan uit een set van 2 kleine buisjes die in een houdertje dienen worden geschoven, echter zitten deze zo los dat ze er zonder veel moeite uit vallen. Ik heb dit opgelost met een klein druppeltje secondelijm op elk afzonderlijk staafje.

Totale bouwtijd Deel 5: 1u59min

Deel 6: Voorkant van het schip

Deel 6 is waarschijnlijk het leukste deel tot nu toe, waarom? Nu begin je pas echt in te zien hoe groot het schip echt is! Nu het “frame” van de voorkant is opgebouwd krijg je een idee van de totale grootte. Op de zijkanten van het frame worden reeds heel wat details gebouwd (zie lager).

Op de foto’s lager kan je het geheel bekijken, waar ga ik genoeg plaats vinden om dit ding uit te stallen?

Totale bouwtijd Deel 6: 1u40min

Deel 7: Bodemplaten voorkant

Deel 7 nam maar een uurtje in beslag, in dit deel wordt er een bodem gebouwd aan de voorkant van het schip. Eigenlijk bouw je 2x dezelfde bodemplaat, alleen gespiegeld van elkaar.

lepin millennium falcon deel 7
Onderdelen deel 7

Na het bouwen van de bodemplaten ziet het schip er zo uit:

Totale bouwtijd Deel 7: 1u00min

Deel 8: Bodemplaten rest van het schip

In deel 8 bouwen we in totaal 4 bodemplaten die onder de rest van het schip worden vast geklikt. Deze worden gebouwd in 2 sets van 2, eerst bouw je 2 dezelfde, later nogmaals 2 maar gespiegeld ten opzichte van de eerste. 1 van de platen zie je hieronder afgebeeld:

Los van deze bodemplaten worden er ook details gebouwd aan de voorkant van het schip:

Totale bouwtijd Deel 8: 1u19min

Deel 9: Topplaten voorkant

In deel 9 bouwen we 2 grote platen die de bovenkant bedekken vooraan aan het schip. Dit is zeker een leuk deel om te bouwen omdat je nu voor het eerst wat meer ziet dan een leeg skelet!

Na deel 9 ziet het schip er zo uit:

lepin millennium falcon deel 9
Totaalbeeld na deel 9

Totale bouwtijd Deel 9: 1u38min

Deel 10: Middensectie onderkant

In deel 10 worden de middensecties verder uitgebouwd. Deze worden langs onder vast geklikt op het schip. Eén van deze secties heeft een uitschuifbare deur (ingang van het schip). Aan de onderkant van het schip wordt een extra draaibaar machinegeweer gebouwd.

Totale bouwtijd Deel 10: 1u30min

Deel 11: Middensectie bovenkant

Deel 11 is een vrij kort deel met een totale bouwtijd van slechts 53 minuten. In dit deel wordt de bovenkant van middensectie afgewerkt.

Totale bouwtijd Deel 11: 0u53min

Deel 12: Topplaten achterkant

In deel 12 worden cover-platen voor de achterkant van het schip in elkaar gezet. Deze worden bovenop het schip geschoven met een simpele pin. Dit maakt het zeer gemakkelijk om deze covers van het schip af te halen om de binnenkant te bereiken.

Ook zitten er in deel 12 weer enkele figuurtjes bij. Deze kan je zien op de foto hieronder, alsook wordt het totaalbeeld hieronder getoond.

Totale bouwtijd Deel 12: 1u35min

Deel 13: Topplaten achterkant (zijkant)

Aan de achterkant blijven nog 2 grote secties open die waar nog geen coverplaten op zitten. In dit deel worden deze 2 grote delen gebouwd. De afgewerkte achter-sectie kan in deel 14 bekeken worden.

lepin millennium falcon deel 13
Onderdelen deel 13

Totale bouwtijd Deel 13: 1u17min

Deel 14: Voorkant topplaat midden

In deel 14 wordt aan de voorkant van het schip de middensectie verder uitgebouwd. Met een totale bouwtijd van slechts 55 minuten is dit deel relatief snel achter de rug.

Totale bouwtijd Deel 14: 0u55min

Deel 15: Voorkant topplaat zijkant

Net zoals in de voorgaande delen worden hier enkele topplaten verder afgewerkt aan de voorkant. Verder worden ook de gangen verder afgewerkt op de zijkant van het schip. Het totaalplaatje begint er al behoorlijk afgewerkt uit te zien!

Totale bouwtijd Deel 15: 1u0min

Deel 16: Cabine met gang

Gezien zo goed als heel de bovenkant is afgewerkt wordt er in dit hoofdstuk een ander deel gebouwd, namelijk de cabine (en gang naar de cabine). Verder zitten er in dit deel ook nog 2 extra minifigures.

Totale bouwtijd Deel 16: 1u44min

Deel 17: Turret midden en afwerking

In dit laatste deel bouwen we de turrent in het midden van het schip, nog 1 laatste minifigure, de schotelantenne en het “specificatieplaatje”. In de Star Wars films zijn er op de Millennium Falcon 2 soorten schotelantennes te vinden, deze zijn ook beide in de kit te bouwen.

Zoals je wel al gezien hebt is dit een gigantisch model en plaats je deze niet zomaar ergens op de kast. Gelukkig is hier wel een oplossing voor, namelijk deze staander. Hiermee kan je het model rechtop plaatsen en neemt het minder plaats in op de kast.

Hieronder kan je zien hoe het model er komt uit te zien van zodra je deze op de staander plaatst!

Op het einde blijven er een hele hoop spare parts over. Tijdens de hele build ben ik geen enkel ontbrekend stuk tegen gekomen of beschadigde onderdelen!

reserve onderdelen ucs millennium falcon
Reserveonderdelen

Totale bouwtijd Deel 17: 1u35min
Totale bouwtijd staander: 1u49min

Conclusie

Hierin kunnen we vrij kort zijn: de LEPIN UCS Millennium Falcon is elke cent waard! Het was een zeer leuke ervaring om deze kit te bouwen met maar zeer weinig frustraties tijdens het bouwen. Elk onderdeel was aanwezig en er was geen enkel onderdeel onbruikbaar door bijvoorbeeld slechte kwaliteit.

Voor mij was dit de eerste keer dat ik een LEPIN kit heb aangeschaft en ik ben zeer aangenaam verrast! Zeker een aanrader om te bouwen!

Waar te koop?

De LEPIN Millennium Falcon sets kan je best via AliExpress bestellen, deze website is betrouwbaar en je hebt verkopersbescherming wanneer er iets zou fout lopen met je bestelling. In dit artikel halen we aan waarom AliExpress een betrouwbare website is.

Ik heb de set gekocht bij deze verkoper, de verkoper verzend via DHL en het pakketje verschijnt aan de deur geleverd binnen de week. Maak je ook geen zorgen over eventuele douanekosten, dit is allemaal reeds geregeld door Aliexpress. Je betaald geen cent extra ten opzichte van wat je ziet op Aliexpress.

Ben je een echte die-hard LEGO verzamelaar en je wilt geen replica’s kopen? Dan kan je natuurlijk altijd kiezen voor de echte set van LEGO. Bij bol.com kan je de set aan een zeer scherpe prijs kopen.


Een reactie op “Lepin Millennium Falcon Review (UCS) + Bouwverslag

  1. judi bola terpercaya zegt:

    whoah this blog is great i love reading your posts.
    Stay up the good work! You know, lots of individuals are hunting round for this info, you
    could aid them greatly.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *